vineri, 10 ianuarie 2014

Supervizare in coaching

Ieri am moderat o sesiune de supervizare în coaching, la nivel de grup, unde au participat cei care au finalizat prima serie a cursului "Campionii au coach".

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul de "supervizare" am sa fac câteva precizari. Supervizarea face parte atât din formarea continuă, cât şi din controlul calităţii practicării meseriilor din domeniul relaţiilor. Mai întâi în psihoterapie, apoi în meseriile din domeniul dezvoltării personale şi, acum, în coaching, supervizarea este considerată o etapă obligatorie pentru profesioniştii exigenţi.
Unui coach supervizarea îi permite să-şi pună sub semnul întrebării propria practică, să continue să se formeze, să-şi asigure o bună poziţie etică şi deontologică.

Supervizarea este centrată numai şi numai asupra dezvoltării practicii de fiecare zi a persoanei supuse supervizării. Concret, „supervizatul” aduce în discuţie o serie de cazuri-client reale sau desfăşoară o sesiune de coaching "live"şi primeşte feedforword din partea supervizorului în dezvoltarea competenţei lui de coach. Supervizarea este de fapt un „coaching de coach”.

La întâlnirea de ieri participanții au adus în discuție, în cadrul sesiunilor de coaching, situații reale cu care se confruntă și la care doreau să găsească soluții. Marele avantaj de a participa la o sesiune de supervizare de grup este că, cel care este coach primește din partea celorlalți participanţi și a supervizorului o multitudine de noi opţiuni şi perspective din care poate alege ceea ce rezonează cu el şi îşi poate îmbunătăţii practica în mod radical.


Eşti coach, terapeut sau ai o altă profesie în domeniul dezvoltării personale sau al relaţiilor?

Când ai participat ultima oară la o sesiune de supervizare?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu